Het Pad naar Assertiviteit (Deel 2): 7 tips 

door

Een Reis naar Innerlijke Kracht 

Hier zijn 7 bruikbare tips om assertiviteit te versterken en te bevestigen:

 1. Blijf trouw aan jezelf: 
  Onthoud dat jouw behoeften en grenzen belangrijk zijn. Laat je niet ontmoedigen door de reacties van anderen. Sta stevig in je schoenen en blijf trouw aan jezelf.
 2. Oefen zelfzorg: 
  Assertief zijn betekent ook goed voor jezelf zorgen. Neem de tijd om te ontspannen, doe activiteiten die je energie geven en wees lief voor jezelf. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe sterker je assertiviteit zal worden.
 3. Bereid je voor: 
  Voordat je een lastige situatie aangaat, bereid je voor op wat je wilt zeggen en wat je grenzen zijn. Wees duidelijk over je standpunt en bedenk mogelijke oplossingen. Dit zal je helpen om zelfverzekerd en assertief te communiceren.
 4. Oefen empathie: 
  Assertiviteit gaat niet alleen over je eigen behoeften, maar ook over het begrijpen van anderen. Probeer je in te leven in de perspectieven en gevoelens van anderen, zelfs als ze het niet eens zijn met jouw standpunt. Dit kan helpen om een respectvolle en constructieve dialoog te behouden.
 5. Gebruik “Ik”-boodschappen: 
  Maak gebruik van assertieve taal door “Ik”-boodschappen te gebruiken. Zeg bijvoorbeeld: “Ik voel me overbelast met de extra overuren” in plaats van “Jij legt te veel druk op me.” Hierdoor breng je jouw gevoelens en behoeften op een respectvolle manier naar voren.
 6. Blijf kalm en zelfverzekerd: 
  Tijdens het gesprek met je de ander is het belangrijk om kalm en zelfverzekerd te blijven. Adem diep in en uit, spreek langzaam en duidelijk, en houd oogcontact. Dit straalt vastberadenheid en assertiviteit uit.
 7. Vier je successen:
  Sta stil bij de positieve veranderingen die assertiviteit in je leven teweegbrengt. Beloon jezelf voor het tonen van assertiviteit, hoe klein de stap ook is. Het erkennen van je groei zal je motiveren om door te gaan op je pad naar assertiviteit.

Leer ook je eigen assertiviteit te ontwikkelen en volg Karo’s voorbeeld (Deel 1)

Wil je ook je assertiviteit versterken en een positieve verandering in je leven teweegbrengen? 

 • Neem een moment om te reflecteren op je eigen behoeften en grenzen. 
 • Leer assertieve communicatievaardigheden en werk aan het versterken van je zelfvertrouwen. 
 • Wees niet bang om obstakels te trotseren en groei op je eigen pad naar assertiviteit. Je zult versteld staan van de positieve impact die het kan hebben op je relaties, carrière

Hebben mijn tips je geholpen? Lees ook Het Pad naar Assertiviteit (Deel 1) voor nog meer bruikbare tips.

Wil je meer weten? Stuur mij een bericht of lees hier verder.

Hartelijke groet, Vace

AmstelLink is een onderdeel van https://ACTmaatwerktraining.nl

Artikelen en Tips